پلو آذربایجانی یا شاه پلو، بهعنوان معروفترین غذای جمهوری آذربایجان شناخته میشود که با ذائقه ایرانیها کاملا سازگار است. کافی است یکبار این غذا را امتحان کنید تا شیفته طعم و عطر بینظیر آن شوید.
استفاده از برنج در کشورهای شرقی ازجمله آذربایجان بسیار رایج است. پلو آذربایجانی (Azerbaijani Plov) غذای رسمی جمهوری آذربایجان است که با ظاهر خاص و طعم فوقالعادهاش بهعنوان نماد فرهنگ غذایی این کشور شناخته میشود. پلو آذربایجانی که ترکیبی از برنج، حبوبات، گوشت، میوه خشک و مغز شاهبلوط است، در مهمانیها، اعیاد و مجالس رسمی طبخ میشود.
اگر به غذاهای شرقی علاقه دارید و دوست دارید بیشتر درباره شاه پلو آذربایجانی و طرز تهیه آن بدانید، تا انتهای این مطلب از بوکینگ با ما همراه باشید.
منبع عکس: Saveur.Com. عکاس: نامشخص
هرآنچه باید درباره پلو آذربایجانی بدانید:
- درباره شاه پلو آذربایجانی
- مواد لازم برای تهیه شاه پلو آذربایجانی
- طرز تهیه شاه پلو آذربایجانی
- سایر نکات تهیه شاه پلو آذربایجانی
- در باکو کجا پلو آذربایجانی بخوریم؟
درباره شاه پلو آذربایجانی
پلو آذربایجانی، غذای ملی و رسمی آذربایجان است؛ البته این غذا بیشتر با نام شاه پلو (Shah Plov) شناخته میشود؛ گاهی اوقات نیز ممکن است بشنوید که به آن خان پلو (Khan Plov) میگویند.
طعم شیرین پلو آذربایجانی و استفاده از موادی مانند برنج، کشمش، قیسی و آلو، طعم این غذا را به سلیقه ایرانیها نزدیک میکند؛ تهدیگ ترد و برشته آن که با نان لواش درست میشود نیز کاملا با ذائقه ایرانیها سازگار است؛ به همین دلیل شاه پلو در برخی از مناطق ایران مانند استان سیستان و بلوچستان بسیار پرطرفدار است.
اگر قصد سفر دارید میتوانید بلیط هواپیما باکوخود را از سایت بوکینگ انجام دهید.
منبع عکس: گوگل مپ. عکاس: Khalid Mohamed
وجه تسمیه شاه پلو آذربایجانی
پلو آذربایجانی، غذای ملی و رسمی آذربایجان است و دلیل نامگذاری آن نیز به همین مسئله برمیگردد. با توجه به اینکه این غذا بسیار مجلل و شاهانه است و در مهمانیهای ویژه و مهم سرو میشود، به آن شاهپلو هم میگویند؛ البته نظریه دیگری هم برای نامگذاری این غذا وجود دارد؛ گفته میشود به این دلیل که در تهیه این غذا از شاهبلوط استفاده میشود، به آن شاهپلو میگویند.
مواد لازم برای تهیه شاه پلو آذربایجانی
مواد لازم برای تهیه پلو آذربایجانی عبارتاند از:
- برنج
- گوشت گوسفندی
- پیاز
- مغز شاهبلوط
- لوبیا قرمز
- میوه خشک (برگه قیسی، آلو بخارا، کشمش پلویی)
- ادویه (نمک، فلفل، زردچوبه)
- روغن حیوانی یا کره آبشده
- زعفران
منبع عکس: Immigrantstable.Com. عکاس: نامشخص
طرز تهیه شاه پلو آذربایجانی
برای تهیه پلو آذربایجانی، مراحل زیر را بهترتیب طی کنید:
- لوبیا را از شب قبل خیس کنید؛ چند بار آب آن را عوض کنید تا نفخش گرفته شود و در آخر روی شعله قرار دهید تا کامل بپزد و آبش کشیده شود.
- گوشت را بهصورت مکعبی خرد کنید و در یک قابلمه همراه آب، پیاز، فلفل و زردچوبه بپزید تا جایی که گوشت مغزپخت شود.
- در یک تابه، پیاز و ادویه را با روغن حیوانی یا کره تفت دهید؛ بعد از اینکه پیازها طلایی و سبک شدند میوههای خشک را به آنها اضافه کنید و کمی تفت بدهید.
- شاهبلوطها را درون یک قابلمه بریزید و روی حرارت بالا قرار دهید تا پوستشان ترک بخورد؛ بعد از اینکه پوست بلوطها را جدا کردید، آنها را نیز کمی با روغن یا کره تفت دهید.
- برنج را همراه آب، روغن و نمک بپزید؛ اما دقت کنید دانههای برنج موقع آبکشکردن کمی زنده باشد.
- کف و دیوارههای قابلمه را چرب کنید و با نان لواش بپوشانید.
- نیمی از برنج را در قابلمه بریزید؛ لوبیا، تکههای گوشت، میوههای تفتخورده و شاهبلوط را روی برنج بریزید و باقیمانده برنج را به مواد اضافه کنید.
- روی لایه آخر برنج، زعفران دمشده بریزید و در آخر روی آن را با یک لایه نان بپوشانید.
- قابلمه را روی شعله ملایم قرار دهید و اجاره دهید غذا خوب دم بکشد؛ بعد از حدود ۴۵ دقیقه، پلو آذربایجانی شما آماده است.
منبع عکس: I.Natgeofe.Com. عکاس: نامشخص
سایر نکات تهیه شاه پلو آذربایجانی
اکنون که با غذای رسمی آذربایجان بهخوبی آشنا شدید، بهتر است چند نکته جانبی را نیز بدانید:
- در بعضی از دستورهای پخت پلو آذربایجانی، لوبیا استفاده نمیشود.
- درصورتیکه امکان تهیه شاهبلوط را ندارید میتوانید یک مغز دیگر مثل بادام زمینی را جایگزین کنید.
- با توجه به سلیقه خود میتوانید بهجای گوشتهای تکهای از گوشت ریشریششده استفاده کنید.
- اگر طعم گوشت قرمز را در غذا دوست ندارید، میتوانید پلو آذربایجانی را با گوشت مرغ بپزید.
- برای اینکه اصالت غذا بهتر حفظ شود بهتر است آن را بهصورت کامل سر میز سرو کنید و تهدیگ آن را مقابل مهمانان برش بزنید.
- نحوه اصلی میلکردن پلو آذربایجانی به این صورت است که از تهدیگ بهجای قاشق استفاده شود.
منبع عکس: Blog.Remitly.Com. عکاس: نامشخص
در باکو کجا پلو آذربایجانی بخوریم؟
پلو آذربایجانی نهتنها در دورهمیهای خانوادگی و مجالس ویژه مانند عروسیها جایگاه ویژهای دارد، بلکه در رستورانهای لوکس و غذاخوریهای سنتی نیز بسیار پرطرفدار است. بسیاری از گردشگرانی که به باکو سفر میکنند، حداقل یکبار این غذا را امتحان میکنند. اگر قصد دارید به باکو سفر کنید میتوانید در بسیاری از رستورانهای معروف شهر، پلو آذربایجانی سفارش دهید.
در ادامه به تعدادی از رستورانهای باکو اشاره میکنیم که شاه پلو آذربایجانی را سرو میکنند:
- رستوران فیروز (Firuze Restaurant)
- رستوران موزه شیروانشاه (Shirvanshah Museum Restaurant)
- رستوران شاه (Restaurant Shah)
- رستوران موغام کلاب (Mugam Club Restaurant)
- رستوران ساحل (Sahil Restaurant)
رستوران شاه. منبع عکس: گوگل مپ. عکاس: Shah Restaurant-Gallery
سوالات متداول
شاه پلو غذای معروف کدام کشور است؟
شاه پلو غذای رسمی و معروف جمهوری آذربایجان است.
برای تهیه شاه پلو آذربایجانی به چه موادی نیاز است؟
ترکیبات شاه پلو را برنج، گوشت گوسفندی، لوبیا، شاهبلوط، میوه خشک (قیسی، آلو و کشمش)، پیاز، روغن حیوانی و زعفران تشکیل میدهند.
در باکو کجا شاه پلو یا پلو آذربایجانی بخوریم؟
بسیاری از رستورانهای باکو، ازجمله رستوران فیروز (Firuze Restaurant)، رستوران موزه شیروانشاه (Shirvanshah Museum Restaurant)، رستوران شاه (Restaurant Shah)، رستوران موغام کلاب (Mugam Club Restaurant) و رستوران ساحل (Sahil Restaurant)، شاهپلو را با بهترین کیفیت سرو میکنند.
دیدگاه شما چیست؟