چهارشنبه، ۲۸ خردادماه ۱۴۰۴، برابر با ۱۸ ژوئن ۲۰۲۵، مصادف با روز سوشی، روز پیکنیک، روز ماهیگیری، روز پنیک، روز تمیزکردن آکواریوم و روز غذای پایدار است. در ادامه با این رویدادها بیشتر آشنا خواهیم شد.
رویدادهای ۲۸ خرداد ۱۴۰۴:
روز سوشی
روز سوشی مصادف با ۱۸ ژوئن ۲۰۲۵ (۲۸ خرداد ۱۴۰۴) است. سوشی یکی از غذاهای سنتی ژاپنی محسوب میشود که درحالحاضر طرفداران زیادی در سراسر جهان دارد. ماده اصلی سوشی ماهی خام است و این غذا در طعمها و انواع مختلف طبخ میشود.
روز جهانی سوشی فرصتی برای کشف و آشنایی با انواع سوشی و تجلیل از این غذای منحصربهفرد و فرهنگ غذایی ژاپن است. از معروفترین انواع سوشی میتوان به ماکیزوشی (Makizushi)، نیگیری (Nigiri) و تماکیزوشی (Temakizushi) اشاره کرد.
ریشههای اولیه تهیه سوشی به کشورهای جنوب شرقی آسیا و روشهای قدیمی نگهداری ماهی با برنج تخمیرشده بازمیگردد. در گذر زمان، این روشها در ژاپن تکامل یافتند و به یکی از نمادهای فرهنگی و غذایی این کشور تبدیل شدند. پدر سوشی مدرن آشپز هانایا یوهی (Hanaya Yohei) است که در سال ۱۸۲۴ میلادی برشی نازک از ماهی خام آغشته به سرکه را روی برنج قرار داد.
در زمان برگزاری انواع جشن در ژاپن همواره سوشی سرو میشود. از فعالیتهای متنوع روز جهانی سوشی نیز میتوان به برگزاری کلاسهای تهیه سوشی اشاره کرد. در این کلاسها، شرکتکنندگان تکنیکهای درست کردن سوشی را بهصورت عملی میآموزند. در روز سوشی برخی رستورانها نیز منوهایی ویژهای از سوشی ارائه میدهند و تخفیفهایی برای مشتریان خود در نظر میگیرند؛ بهعلاوه در این روز، برخی برنامههای فرهنگی همچون نمایش فیلمهای مرتبط با فرهنگ و تاریخچه سوشی برگزار میشوند.
منبع عکس: وبسایت Restless.co.uk. عکاس: نامشخص
روز پیک نیک
روز پیکنیک در ۱۸ ژوئن ۲۰۲۵ (۲۸ خرداد ۱۴۰۴) جشن گرفته میشود. این روز فرصتی عالی برای دور هم جمع شدن خانوادهها و دوستان و داشتن روزی لذتبخش و خاطرهانگیز است. روز پیکنیک برای نزدیکی بیشتر افراد با عزیزان خود و فعالیتهایی چون غذا خوردن در طبیعت گرامی داشته میشود.
«پیکنیک» واژهای فرانسوی و به معنای گردهمایی برای غذا خوردن و مشارکت همگانی در تهیه خوراکیها است. در سال ۱۷۸۹ و پس از انقلاب فرانسه پارکهای سلطنتی به روی عموم مردم باز شدند و پیکنیک به فعالیتی محبوب بین مردم تبدیل شد.
از دیگر رویدادهای مهمی که در شکلگیری روز پیکنیک مؤثر بود، میتوان به اولین روز پیکنیک (Picnic Day) در دانشگاه کالیفرنیا، دیویس (University of California Davis) اشاره کرد که در سال ۱۹۰۹ برگزار شد. در این روز، دانشجویان و اعضای هیئت علمی دانشگاه گرد هم آمدند و هریک غذای خود را همراه داشتند. پس از این مراسم، رویداد روز پیکنیک به سنتی سالانه تبدیل شد.
در روز پیکنیک، فضای اغلب پارکها شلوغ میشود و مردم روی چمنها، زیر سایه درختان یا کنار دریاچهها بساط پیکنیک خود را پهن میکنند. هر گروه غذایی متنوع مانند سالاد، ساندویچ، میوه و نوشیدنیهای خنک همراه دارد. کودکان نیز بازی میکنند و برخی به تماشای نمایش و اجرای زنده موسیقی مینشینند؛ افرادی هم در مسابقات دوستانه شرکت میکنند.
منبع عکس: وبسایت Imenpol.com. عکاس: نامشخص
روز ماهیگیری
در ۱۸ ژوئن ۲۰۲۵ (۲۸ خرداد ۱۴۰۴) روز ماهیگیری گرامی داشته میشود. این روز برای تاکید بر اهمیت شیلات و تضمین ذخایر پایدار آنها در سراسر جهان نامگذاری شده است؛ زیرا شیلات بخشی مهم از منبع غذایی هر کشور است و یکی از عوامل اصلی اشتغالزایی محسوب میشود. روز شیلات به مشکلاتی چون بر هم خوردن اکوسیستم اقیانوسی و صید بیرویه و خطرات ناشی از آن نیز اشاره دارد.
تاریخچه ماهیگیری به ماقبل تاریخ برمیگردد و این فعالیت یکی از فعالیتهای اولیه بشر برای تامین غذا محسوب میشود. ماهیگیری در ایران نیز با تاسیس حکومت آل بویه و تشکیل حکومت در مازندران و گیلان آغاز شد. برای اولین بار در این منطقه مردم با استفاده از قلاب و چوب ماهی گرفتند. درحالحاضر نیز در روز ماهیگیری، ماهیگیران بسیاری به دریا و دریاچهها میروند و با جمعآوری صیدهای بزرگ جشن میگیرند.
در روز ماهیگیری فعالیتهایی مانند برگزاری تورهای آموزشی ماهیگیری و اجرای برنامههای معرفی اکوسیستمهای آبی، چالشهای صنعت ماهیگیری و چگونگی حفاظت از منابع آبی صورت میگیرد. در برخی از دریاچههایی که امکان ماهیگیری وجود دارد نیز مردم ساعاتی را در آرامش طبیعت ماهیگیری میکنند. ازآنجاکه این فعالیت نوعی ورزش به شمار میآید، در روز ماهیگیری مسابقات ماهیگیری در دنیا برگزار میشود.
منبع عکس: وبسایت Relaxresidencemaldives.com. عکاس: نامشخص
روز پنیک
روز پنیک مصادف با ۱۸ ژوئن ۲۰۲۵ (۲۸ خرداد ۱۴۰۴) است. این مناسبت بر مدیریت اضطراب و کاهش استرس در زندگی مدرن تمرکز دارد. هدف از برگزاری رویداد روز پنیک تشویق افراد به پذیرش احساسات ناشی از وحشت و یافتن روشهایی برای مقابله با آنها است؛ زیرا اختلال پانیک یا حمله عصبی ناگهانی و حس وحشت و اضطراب بیدلیل، حدود ۲ درصد جمعیت برخی کشورها را تحت تاثیر قرار داده است و در این روز به شکل جدی مدنظر قرار میگیرد.
ریشه واژه «پنیک» به اساطیر یونان و خدای چوپانان و جنگلها یعنی پان (Pan) مرتبط است که با فریادهای ناگهانی خود سبب وحشت گلها و مسافران میشد. واژه یونانی Panikon (ترس ناگهانی) نیز از همین افسانه الهام گرفته است؛ همچنین تاریخچه روز پنیک به جنبشهایی آگاهیبخش درباره سلامت روان در اواخر قرن بیستم بازمیگردد. در آن دوران سعی میشد گفتوگو درباره اضطراب و استرس با کمک طنز عادیسازی شود.
روز پنیک فرصتی برای ارزیابی اولویتهای زندگی و کاهش استرس است. فعالیتهای این روز نیز شامل خودمراقبتی و سرگرمی میشوند. در روز پنیک، بسیاری از افراد با برگزاری مسابقات توام با هرجومرج کنترلشده (مانند پانتومیم بازی کردن یا حل پازل تحت فشار) اضطراب را به تجربهای خندهدار تبدیل میکنند. برخی افراد نیز در کارگاههای مدیریت و کنترل استرس شرکت میکنند، تمرینات تنفسی انجام میدهند و با دوستان و مشاوران درباره ترسهای خود صحبت میکنند.
منبع عکس: وبسایت Psychassociates.net. عکاس: نامشخص
روز تمیز کردن آکواریوم
روز تمیز کردن آکواریوم مصادف با ۱۸ ژوئن ۲۰۲۵ (۲۸ خرداد ۱۴۰۴) است. هدف از این روز تشویق صاحبان آکواریوم به نگهداری منظم و تمیز آکواریوم و ایجاد محیطی سالم برای آبزیان است. در این مناسبت بر اهمیت حفظ و ایجاد اکوسیستم پایدار در آکواریوم، جلوگیری از کاهش اکسیژن آب و توجه به سلامت ماهیها تاکید میشود.
تاریخچه روز تمیز کردن آکواریوم به تلاشهای عمومی برای افزایش آگاهی درباره مراقبت از آبزیان بازمیگردد. نگهداری ماهیها در فضایی چون آکواریوم به دوران باستان مربوط میشود؛ یعنی از ۴۵۰۰ سال پیش که سومریها ماهیها را در حوضچههای مصنوعی نگه میداشتند تا ۱۰۰۰ سال پیش از میلاد که چینیها ماهی کپور را برای مصرف غذایی در حوضچه پرورش میدادند.
در سال ۱۸۳۶ دکتر ناتانیل بگشاو وارد (Nathaniel Bagshaw Ward) ورژن اولیه آکواریوم گیاهی را ساخت و در سال ۱۸۴۱ نیز از این محفظه برای نگهداری آبزیان استفاده کرد؛ بهعلاوه اولین آکواریوم عمومی را شاهزاده فیلیپ (Prince Philip) در سال ۱۸۵۳ در باغوحش لندن افتتاح کرد. ایده اختصاص روزی خاص برای تمیز کردن آکواریوم نیز در دهههای اخیر شکل گرفت.
فعالیتهای روز تمیز کردن آکواریوم شامل تعویض آب، تمیز کردن کامل آکواریوم و بررسی سلامت ماهیها و گیاهان آبی میشود؛ همچنین شماری از افراد از آکواریومهای عمومی بازدید میکنند یا ماهی جدیدی به آکواریوم خود میافزایند.
منبع عکس: وبسایت Seatechh2o.com. عکاس: نامشخص
روز غذای پایدار
روز غذای پایدار مصادف با ۱۸ ژوئن ۲۰۲۵ (۲۸ خرداد ۱۴۰۴) است. در این روز بر اهمیت تولید غذاهای پایدار، توسعه کشاورزی ارگانیک، تغذیه سالم، کاهش ضایعات و انتشار گازهای گلخانهای، امنیت غذایی و حفاظت از تنوع زیستی تاکید میشود. غذای پایدار به غذاهایی گفته میشود که در فرایند تهیه آنها، به منشا مواد اولیه و چگونگی پرورش و تولید این مواد توجه میشود؛ بهعلاوه مراحل تولید و عرضه غذاها به بازارها و سفره غذای مردم نیز مدنظر قرار میگیرد.
رژیم غذایی پایدار شامل غذاها و پروتئینهای گیاهی، سبزی، غلات، میوهها، خشکبار، آجیل و حبوبات بسیار محبوب است. در این رژیم بر مصرف غذاهای محلی و فصلی تمرکز میشود و مصرف مواد غذایی فرآوریشده محدود است.
منبع عکس: وبسایت Worldfinance.com. عکاس: نامشخص
در روز غذای پایدار کارگاههای آموزشی درباره کشاورزی پایدار و تولید محصولات ارگانیک برگزار میشود؛ همچنین افراد بسیاری در شبکههای اجتماعی رژیمهای غذایی سالم را منتشر میکنند و کمپینهای کاهش ضایعات غذایی برگزار میشوند. در نقاط مختلف جهان نیز جوامع محلی بازارهای محصولات محلی برگزار میکنند و شرکتهای فناوری نوآوریهای خود در زمینه تولید غذاهای پایدار را ارئه میدهند.
دیدگاه شما چیست؟