روزشمار

روزشمار؛ ۲۱ بهمن ماه ۱۴۰۳

  • 21 بهمن 1403

یک شنبه ۲۱ بهمن‌ ماه ۱۴۰۳، مصادف با روز جهانی پیتزا و روز جهانی ازدواج است که در ادامه با این مناسبت‌ها آشنا می‌شوید.

رویدادهای ۲۱ بهمن ۱۴۰۳:

روز جهانی پیتزا

۹ فوریه روز جهانی پیتزا نام‌گذاری شده است. پیتزا سبک‌ها و طعم‌های متنوعی دارد و به‌‌حدی در میان مردم مشهور است که ۱ روز در تقویم جهانی به نام آن ثبت شده است. در این روز، عاشقان پیتزا در سراسر جهان برای صرف این غذا دور هم جمع می‌شوند و از طعم بی‌نظیر پیتزای محبوب خود لذت می‌برند. روز جهانی پیتزا بهانه‌ای است تا با تاریخچه، تنوع طعم‌ها و حقایق جذاب مرتبط با این غذای پرطرفدار بیشتر آشنا شوید؛ پس تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

تاریخچه پیتزا

پیتزا، پرطرفدارترین غذای جهان، تاریخچه‌ای طولانی و جذاب دارد که به قرن‌ها پیش بازمی‌گردد. ایده قراردادن مواد غذایی روی نان مسطح مربوط به دوران باستان است. در قرن ششم قبل از میلاد، سربازان ایرانی نان‌هایی را روی سپرهای خود می‌پختند و سپس روی آن نان، پنیر و خرما می‌گذاشتند و می‌خوردند. یونانی‌های باستان نیز نانی پهن به نام پلاکوس را با روغن، گیاهان و پنیر روی آن سرو می‌کردند.

پیتزا به شکل مدرن و امروزی، اولین بار در شهر ناپل ایتالیا و در قرن ۱۸ میلادی پخته شد. ابتدا مردم کم‌درآمد این شهر، نان‌های تخت را با موادی ساده مانند سیر، نمک، گوشت و پنیر می‌پوشاندند، اما به‌تدریج به آن گوجه‌فرنگی هم افزودند. در اواخر قرن ۱۹ میلادی، مهاجران ایتالیایی پیتزا را به آمریکا معرفی کردند. در سال ۱۹۰۵ میلادی هم اولین پیتزافروشی آمریکا به نام «لومباردی» (در نیویورک افتتاح شد. پس از جنگ جهانی دوم و بازگشت سربازان آمریکایی از اروپا محبوبیت پیتزا در سراسر جهان افزایش یافت؛ به‌ همین دلیل پیتزا از غذایی محلی به غذای محبوب جهانی تبدیل شد.

انواع پیتزا در منوی بین‌المللی

روش‌های پخت پیتزا در کشورهای مختلف بسیار متنوع است. در ادامه برخی از معروف‌ترین انواع پیتزا در منوی بین‌المللی را معرفی می‌کنیم.

پیتزاهای ایتالیایی

  • پیتزا مارگاریتا (Margherita Pizza): این پیتزا از گوجه‌فرنگی، پنیر موزارلا و ریحان تهیه می‌شود و نمایانگر رنگ‌های پرچم ایتالیا است.
  • پیتزا ناپولیتانا (ناپولی) (Neapolitan Pizza): پیتزای ناپولی، متعلق به شهر ناپل، شامل گوجه‌‌فرنگی، پنیر موزارلا، ریحان و روغن زیتون است.
  • پیتزا کاپریچیوزا (Capricciosa Pizza): مواد اصلی این پیتزا، ترکیبی از قارچ، ژامبون، زیتون، کنگرفرنگی، گوجه‌فرنگی و پنیر موزارلا است.
  • پیتزا کواترو استاجیونی (چهار فصل) (Quattro Stagioni Pizza): این پیتزا به ۴ بخش تقسیم می‌شود که هر بخش آن، نشان‌دهنده ۱ فصل از سال است. در این پیتزا، موادی مانند قارچ، ژامبون، زیتون، ریحان، پنیر موزارلا، فیله گوساله و فیله مرغ استفاده می‌شود.
  • پیتزا سیسیلی (Sicilian Pizza): پیتزایی با خمیر ضخیم و مستطیلی که با سس گوجه‌فرنگی، پیاز، ماهی آنچوی و گیاهان معطر تهیه می‌شود.

پیتزاهای آمریکایی

  • پیتزا شیکاگو (دیپ دیش) (Chicago-Style Deep Dish Pizza): پیتزایی با خمیر ضخیم و لبه‌های بلند که با لایه‌های پنیر، سوسیس و سس گوجه‌فرنگی پر می‌شود.
  • پیتزا نیویورکی (New York-Style Pizza): این پیتزا، خمیری نازک و ترد با تاپینگ‌های متنوع دارد؛ مانند سوسیس، گوشت چرخ‌کرده، قارچ، پیاز، فلفل دلمه و زیتون و به‌صورت برش‌های بزرگ سرو می‌شود.
  • پیتزا دیترویت (Detroit-Style Pizza): پیتزایی مستطیلی با خمیر ضخیم و ترد است که پنیر تا لبه‌های آن کشیده می‌‌شود و سس گوجه‌فرنگی روی پنیر قرار می‌گیرد.

پیتزاهای ترکی

  • پیتزا لاهماجون (Lahmacun Pizza): لاهماجون، نانی نازک با تاپینگ گوشت چرخ‌کرده، سبزی‌ها و ادویه‌های معطر است.
  • پیتزا پیده (Pide Pizza): پیده، نانی قایقی‌شکل دارد که با گوشت چرخ‌کرده، پنیر و سبزیجاتی مثل پیاز، فلفل دلمه و جعفری پر می‌شود.

این تنوع گسترده نشان‌دهنده خلاقیت و سلیقه‌های متنوع در تهیه پیتزا در سراسر جهان است.

پیتزا ترکی

اولین پیتزا در دنیا

اولین پیتزای مدرن را آشپزی به نام رافائل اسپوزیتو (Raffaele Esposito) در سال ۱۸۸۹ در ناپل (Naples) ایتالیا تهیه کرد. او این پیتزا را به افتخار ملکه مارگاریتا (Queen Margherita)، با ترکیبی از گوجه‌ فرنگی، پنیر موزارلا و ریحان (به رنگ‌های پرچم ایتالیا) آماده کرد. این پیتزا بعدها به پیتزا مارگاریتا شهرت یافت.

اولین پیتزا در ایران

نخستین پیتزافروشی در ایران در اوایل دهه ۱۳۴۰ شمسی در خیابان نوفل لوشاتو تهران با نام «پیتزا داوود» افتتاح شد. این رستوران کوچک، که هنوز هم به شیوه سابق فعالیت می‌کند، به‌سرعت در میان افرادی محبوب شد که می‌خواستند این غذای جدید و متفاوت را صرف کنند.

حقایقی جالب درباره پیتزا

در هر برش از پیتزا، دنیایی از حقایق جالب نهفته است که ممکن است تاکنون آن‌ها را نشنیده باشید؛ ازجمله اینکه:

  • آمریکایی‌ها به‌طور متوسط در هر ثانیه حدود ۳۵۰ برش پیتزا مصرف می‌کنند.
  • پیتزا اولین بار به‌منزله وعده غذایی مقرون‌به‌صرفه برای خانواده‌های کم‌درآمد تهیه شد.
  • محبوب‌ترین تاپینگ پیتزا، پپرونی است.
  • بزرگ‌ترین پیتزای ثبت‌شده در تاریخ، در ۱۳ دسامبر ۲۰۱۲ در شهر رم در ایتالیا پخته شد. مساحت این پیتزا حدود هزار و ۲۶۱ متر مربع بود.
  • گران‌ترین پیتزای جهان در ایتالیا با قیمت ۱۲ هزار دلار تهیه شده است. این پیتزا را سرآشپزان حرفه‌ای پخته‌اند و در آن از مواد ویژه‌ای چون خاویار، خرچنگ، پنیر موزارلا و نمک دریایی استرالیایی استفاده کرده‌اند.
  • در سال ۲۰۰۱، آژانس فضایی روسیه برای ارسال ۱ پیتزای ۱۵ سانتی‌متری به ایستگاه فضایی بین‌المللی، بیش از ۱ میلیون دلار هزینه کرد.
  • کمپانی توتینوز (در سال ۱۹۶۲ اولین شرکتی بود که پیتزای فریزشده را معرفی و به بازار عرضه کرد.

پیتزا

روز جهانی ازدواج

روز جهانی ازدواج، در دومین یکشنبه فوریه هر سال (مصادف با ۲۱ بهمن‌ماه) گرامی داشته می‌شود؛ این روز، به ابتکار سازمان جهانی ملاقات ازدواج (Worldwide Marriage Encounter) در دهه ۱۹۸۳ میلادی پایه‌گذاری شد. هدف روز جهانی ازدواج، گرامیداشت ارزش ازدواج به‌عنوان نهاد بنیادین اجتماعی و تقویت رابطه بین همسران است. شعار اصلی روز جهانی ازدواج «عشق ۱ انتخاب است» بود و بر تعهد آگاهانه و مداوم در زندگی مشترک تاکید داشت.

در روز جهانی ازدواج، توجه به احترام متقابل، گفت‌وگو، وفاداری و حمایت عاطفی میان زوج‌ها در اولویت قرار دارد. در برخی کشورها در روز جهانی ازدواج، برنامه‌هایی مانند کارگاه‌های آموزشی، مراسم نمادین تجدید پیمان و مشاوره‌های رایگان خانوادگی برگزار می‌شود؛ هدف این اقدامات، ارتقای کیفیت روابط زناشویی و کاهش آسیب‌های ناشی از بحران‌های خانوادگی است. تحقیقات اجتماعی نشان می‌دهند که ازدواج پایدار، نقش مهمی در سلامت روان، تربیت فرزندان و ثبات اجتماعی دارد.

روز جهانی ازدواج، فرصتی است برای تجلیل از زوج‌هایی که با وجود چالش‌های زندگی، همچنان بر تعهد خود به یکدیگر پایبند مانده‌اند؛ همچنین در این روز به زوج‌های جوان یادآوری می‌شود که ازدواج صرفا مراسم نیست، بلکه سفری مشترک بر پایه مشارکت، درک و تلاش دوطرفه است. روز جهانی ازدواج، با نگاه انسانی و جهانی، اهمیت روابط عمیق و صمیمی در جامعه امروز را برجسته می‌کند؛ همچنین فرصتی برای بازنگری و تقویت این پیوند مقدس فراهم می‌آورد.

روز جهانی ازدواج

alt text

منبع عکس ویکی‌مدیا. عکاس: Gauravfkumar

دیدگاه شما چیست؟