نوزدهم اسفند ماه ۱۴۰۳، یکشنبه، مصادف با چهار رویداد نوروز رودها، روز جهانی کوفته، روز باربی و روز دندان مصنوعی است. در ادامه، این چهار رویداد را معرفی خواهیم کرد.
رویدادهای روز ۱۹ اسفند ماه ۱۴۰۳:
جشن نوروز رودها
جشن «نوروز رودها» از آیینهای کهن ایرانی است که در فروردین روز از اسفندماه، یعنی نوزدهم اسفند، برگزار میشد. این روز در تقویم زرتشتی با سیزدهمین روز هر ماه مطابقت داشت. جشن «نوروز رودها» به پاکسازی رودخانهها، کاریزها و چشمهها اختصاص داشت و اهمیت ویژهای به محیطزیست و منابع آبی میداد.
منبع عکس: وبسایت Pbs.com، عکاس: نامشخص
در روز جشن «نوروز رودها» مردم کنار رودها، نهرها و چشمهها جمع میشدند و پساز لایروبی و پاکسازی آنها، به جشن و شادی میپرداختند. آنها با پاشیدن گلاب و عطرهای خوشبو به آب، از رودها بهخاطر زندگیبخش بودنشان سپاسگزاری میکردند و به استقبال بهار میرفتند. این مراسم با رقص، پایکوبی و بازیهای محلی همراه بود و اهمیت پاکیزگی آب را در فرهنگ باستانی ایران نشان میداد. ابوریحان بیرونی در کتاب «آثارالباقیه» به جشن «نوروز رودها» اشاره کرده است و مینویسد:
«روز ۱۹ سپندارمزد را به نام «انهار و میاه جاری» جشن میگرفتند و آن، موقعی بود که آب در رودخانهها جاری میشد و گلها شکوفه میکردند و فضا عطرافشان میشد. در این روز، مردم به دشت و صحرا و جاهایی که جویهای روان و چشمهسارها بوده، میرفتند و طی مراسم و تشریفاتی، گلاب و عطر در آب میریختند.»
امروزه نیز در برخی از مناطق ایران، آیین «نوروز رودها» احیا شده است. برای نمونه، در قزوین، مراسم پاکسازی رودخانهها و چشمهها در قالب جشن «نوروز رودها» برگزار میشود. این مراسم، با هدف حفظ محیطزیست و زنده نگه داشتن سنتهای کهن انجام میگیرد؛ همچنین، در استانهای دیگر ایران نظیر اصفهان، گلستان و تهران، این آیین گرامی داشته میشود.
روز جهانی کوفته
کوفته از آن دسته غذاهایی است که مرزها را پشت سر میگذارد و در هر گوشهای از جهان، با طعمی خاص و لذتبخش، ظاهر میشود. هر ملت و فرهنگی، قصه چشیدنی خود را با آنها تعریف میکند؛ در ایران، کوفتهتبریزی با طعم لذیذ، دلچسب و اندازه خاصش، نماد غذایی منحصربهفرد و خانگی است. ترکیه، کوفتههای کوچک و معطرش را در خیابانها و خانهها به دوستدارانش عرضه میکند. هند، با استفاده از ادویههای رنگارنگ، کوفته را به اثری هنری بدل کرده است و در ایتالیا، میتبالها «Meatballs» بخش جداییناپذیری از اسپاگتیهای کلاسیک هستند.
منبع عکس: وبسایت Incredibleiran.com. عکاس: نامشخص
کوفته، تنها از گوشت و ادویه ساخته نمیشود؛ بلکه ترکیبی از خلاقیت، فرهنگ و عشق به آشپزی است. هربار که این غذای ساده را مزه میکنید، گویی داستان تازهای از مردمان دوردست را میشنوید. پس در فرصتهای بعدی که ۱ بشقاب کوفته پیش رویتان قرار گرفت، بدانید که درحال تجربه سفری جهانی هستید؛ سفری که طعم و عطر آن را هرگز فراموش نمیکنید.
کوفته، غذایی سنتی و خوشمزه است که معمولاً از ترکیب گوشت چرخکرده (مانند گوشت گوسفند یا گاو) با مواد دیگری مانند برنج، لپه، سبزیجات، پیاز، برخی از میوههای ترش، گردو و ادویهجات تهیه میشود؛ این ترکیب، بهشکل توپهای گرد یا بیضی در میآید و سپس یا در آب گوشت میپزد یا سرخ میشود. این غذای لذیذ، بهدلیل تنوع و سادگی در روش پخت، در بسیاری از کشورها و فرهنگها ، نسخه خاصی از آن وجود دارد.
تاریخچه کوفته
تاریخچه کوفته به دوران باستان بازمیگردد. اولین شواهد تاریخی درباره وجود کوفته، مربوط به چین در ۲۲۱ سال قبلاز میلاد مسیح است؛ همچنین، دستورپختهایی از رم باستان در کتاب آشپزی قدیمیای به جا مانده است که انواع مختلف کوفته را معرفی میکند.
در آشپزی ایرانی، کوفته از گذشتههای دور جایگاه ویژهای داشته است. یکی از تکنیکهای معروف در ایران که در تهیه کوفته استفاده میشد، «طلایی کردن» یا «لعاب دادن» به سطح کوفته بوده است. کوفته با نام «کوفته» یا «کفته» بهواسطه ایران به خاورمیانه و آسیا راه پیدا کرد. در هند، نسخههای گیاهی این غذا بسیار محبوب هستند. در ترکیه نیز کوفته انواع مختلفی دارد و از غذاهای اصلی این کشور است.
کوفته از شرق و اروپا به ایالات متحده آمریکا نیز راه یافت و در آنجا، به شیوههای خلاقانهای در انواع پیتزا و ساندویچ، از آن استفاده شد. امروزه کوفتههای سوئدی نیز به لطف فروشگاه آیکیای «IKEA» مشهور شدهاند، بهطوری که این فروشگاه، هرساله بیش از یک میلیارد کوفته میفروشد.
خوشمزه ترین کوفته های ایران
- کوفته تبریزی: کوفتهتبریزی از معروفترین و لذیذترین کوفتههای ایران است که اصالت آن، به شهر تبریز باز میگردد. این کوفته، از ترکیب گوشت چرخکرده، آرد نخودچی، ادویهجات، سبزیجات معطر، زرشک و آلو تهیه میشود. کوفتهتبریزی بهدلیل استفاده از مواد متنوع و طعم بینظیرش، جایگاه ویژهای در سفرههای ایرانی دارد.
- کوفته شیرین کرمانشاهی: کوفتهشیرین یا کوفتهکرمانشاهی، از غذاهای محلی استان کرمانشاه است که طعمی ملس و متفاوت دارد؛ این کوفته از ترکیب گوشت چرخکرده، پیاز، تخممرغ، نعناع خشک، شکر، سرکه و ادویهجات تهیه میشود. ترکیب طعم ترشوشیرین در این کوفته، مزه جدید و خوشایندی را برای علاقهمندان به غذاهای سنتی فراهم میکند.
- کوفته ترش گیلانی: کوفتهترش از غذاهای محلی استان گیلان است که با ترکیبی از گوشت چرخکرده، سبزیجات محلی، رب انار، رب نارنج و زرشک کوهی تهیه میشود. این کوفته، بهدلیل استفاده از چاشنیهای ترش، طعمی منحصربهفرد دارد و معمولاً در کنار برنج سرو میشود.
- کوفته کشک اصفهانی: کوفتهکشک، از غذاهای سنتی استان اصفهان است که از ترکیب گوشت چرخکرده، برنج، پیاز، سبزیجات معطر و کشک تهیه میشود. این کوفته، بهدلیل استفاده از چاشنیهای ترش، طعمی منحصربهفرد دارد.
- کوفته ریزه (کوفته قلقلی): کوفتهریزه یا کلهگنجشکی، از انواع کوفتههای ساده و محبوب در ایران است که از ترکیب گوشت چرخکرده، پیاز، آرد نخودچی، تخممرغ و ادویهجات تهیه میشود. این کوفتههای کوچک، معمولاً سرخ شده و با سس گوجهفرنگی سرو میشوند و همچنین بهعنوان غذایی با دستورپخت سریع و خوشمزه، در سفرههای ایرانی جایگاه ویژهای دارند.
- کوفته ماهی: کوفتهماهی از غذاهای خاص و تنها کوفته دریایی در ایران است. در تهیه این کوفته، بهجای گوشت قرمز، از ماهی مخصوص این کوفته (ماهی مشتا)، سیبزمینی، ادویه بندری و سبزیجات محلی استفاده میشود. این کوفته، با سس ویژه، شامل پوره گوجهفرنگی و ادویه سرو میشود؛ همچنین بههمراه تمرهندی، طعم ملسی به خود میگیرد. ماهی مشتا، نوعی ماهی است که به روش خاصی و باتوجهبه جذر و مد دریا، صید میشود. اگر به بندرعباس سفر کنید، میتوانید این غذای خوشمزه را در رستورانهای محلی امتحان کنید.
روز باربی
تاریخ برگزاری مراسم روز باربی، ۹ مارس ۲۰۲۵ (۱۹ اسفند ۱۴۰۳) است و این رویداد، در ایالات متحده آمریکا برگزار میشود. روز باربی بهافتخار معرفی عروسک باربی در نمایشگاه بینالمللی اسباببازی نیویورک در سال ۱۹۵۹ توسط روث هندلر (Ruth Handler) برگزار شد. روث هندلر، از بنیانگذاران شرکت اسباببازی ماتل (Mattel) بود و روز باربی را بهعنوان رویدادی فرهنگی و تجاری پایهگذاری کرد.
باربی عروسکی جهانی است و تا به امروز بیش از یک میلیارد عروسک باربی در بیشتر از ۱۵۰ کشور به فروش رسیده است. این عروسک، نمادی از مد و سرگرمی برای نسلهای مختلف، بهویژه دختربچهها، است. عروسک باربی بهعنوان پدیدهای فرهنگی نیز شناخته میشود؛ برای مثال، این عروسک در لباس مشاغل مختلف تولید میشود و نشان میدهد که زنِ توانمند، همواره حق انتخاب دارد.
در روز باربی، افراد با برگزاری مراسم و مهمانی با تم باربی، اجرای نمایش مد، بازدید از نمایشگاههای باربی در موزهها و فروشگاههای اسباببازی و ساخت عروسکهای سفارشی باربی، این روز را جشن میگیرند.
منبع: وبسایت Nationaltoday.com، عکاس: نامشخص
روز دندان مصنوعی
روز دندان مصنوعی با تاریخ ۹ مارس ۲۰۲۵ (۱۹ اسفند ۱۴۰۳) مصادف است. در این روز به اهمیت دندانهای مصنوعی و تاثیرات آنها بر بهبود کیفیت زندگی افرادی پرداخته میشود که دندانهای طبیعی خود را از دست دادهاند. دندانهای مصنوعی از مواد مختلفی مانند فیبرهای شیشهای، سیلیکا یا ذرات سرامیکی ساخته میشوند و به افراد کمک میکنند تا بهراحتی غذا بخورند و صحبت کنند.
دندان مصنوعی از قرن هفتم قبلاز میلاد وجود داشته است. اتروسکها (Etruscans) در ایتالیای باستان، اولین افرادی بودند که دندان مصنوعی را از دندان حیوانات و انسانها ساختند.
در روز دندان مصنوعی، افراد تشویق میشوند تا از سلامت دهان خود مراقبت کنند و از تکنولوژیهای جدید در این زمینه آگاه شوند. فعالیتهای این روز شامل انجام معاینات دندانپزشکی، یادگیری روشهای مراقبت از دندانهای مصنوعی و آگاهیرسانی درباره اهمیت بهداشت دهان میشود.
منبع: وبسایت Healthwire.pk، عکاس: نامشخص
دیدگاه شما چیست؟