سه شنبه، شانزهم بهمن ماه ۱۴۰۳، مصادف با روز جهانی سرطان، ولادت امام سجاد (ع) و روز سوپ خانگی است. در این مطلب، به معرفی این رویدادها میپردازیم.
مناسبتهای ۱۶ بهمن ماه ۱۴۰۳:
روز آگاهی بخشی درباره سرطان
چهارم فوریه با هدف آگاهیبخشی به مردم جهان درباره بیماری سرطان، به نام روز جهانی سرطان نامگذاری شده است. ترویج آگاهی عمومی، یادآوری اهمیت پیشگیری، تشخیص زودهنگام و درمان سرطان، جمعآوری کمکهای مالی و تشویق مردم به مشارکت در مبارزه جهانی علیه سرطان، ازجمله اهداف این نامگذاری بیان شده است.
طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت (WHO)، سرطان بهعنوان یکی از اصلیترین دلایل مرگومیر در سراسر جهان شناخته میشود. روز جهانی سرطان، بهترین زمان برای همکاری همه نهادها در مبارزه با سرطان به شمار میرود. در ادامه این مطلب، درباره تاریخچه روز سرطان، انواع سرطانها و پیشگیری و درمان این بیماری، اطلاعات مهمی ارائه خواهیم داد.
روز جهانی سرطان، اولین بار در سال ۲۰۰۰ میلادی توسط اتحادیه بینالمللی کنترل سرطان (UICC) تعیین شد؛ یعنی همان زمانی که در اولین اجلاس جهانی مبارزه با سرطان در پاریس، «منشور پاریس علیه سرطان» به امضا رسید. این منشور شامل تعهدات جهانی برای بهبود کیفیت زندگی بیماران سرطانی و افزایش سرمایهگذاری در تحقیق و درمان سرطان بود و در آن بهطور رسمی، ۴ فوریه، روز جهانی سرطان اعلام شد.
با گذشت زمان، روز جهانی سرطان به جنبشی جهانی تبدیل شده است که میلیونها نفر در سراسر دنیا در آن مشارکت میکنند تا به اهمیت پیشگیری و درمان سرطان پی ببرند و گامی مؤثر در مقابله با این بیماری بردارند.
طبق آمار وزارت بهداشت، شایعترین انواع سرطان میان زنان ایرانی، سرطان سینه، روده بزرگ، معده، تیروئید، خون، رحم و تخمدان است. سرطان پروستات، خون، معده، روده بزرگ، پوست و ریه نیز میان مردان ایرانی شایع است. بررسی آمارهای سالانه نشان میدهد که شیوع این بیماریها، سیر صعودی دارد و اکنون، ضرورت انجام اقدامات جدی برای پیشگیری و درمان زودهنگام سرطان، بیشتر احساس میشود. از عوامل مهمی که خطر ابتلا به سرطان را افزایش میدهند، میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- کمتحرکی
- چاقی و اضافه وزن
- مصرف مواد مخدر
- تغذیه نادرست با مصرف غذاهای چرب و شور
- مصرف نکردن میوهها و سبزیجات به مقدار کافی
- استرسها و فشارهای روانی
- عوامل ژنتیکی
پیشگیری از سرطان با تغییر سبک زندگی و افزایش آگاهی در مورد عوامل خطرناک زمینهساز این بیماری، امکانپذیر است. مهمترین عوامل پیشگیری از ابتلا به سرطان، تغذیه سالم، فعالیت بدنی منظم، پرهیز از مصرف دخانیات و کاهش مصرف الکل است؛ بهعلاوه، انجام غربالگریهای دورهای و واکسیناسیون در برابر برخی ویروسها مانند HPV که میتواند باعث سرطان دهانه رحم شود، از دیگر روشهای پیشگیری از سرطان است.
تحقیقات علمی نشان داده است که با ایجاد تغییرات مثبت در سبک زندگی میتوان از بروز ۳۰ تا ۵۰ درصد از سرطانها پیشگیری کرد.
در سالهای اخیر، پیشرفتهای علمی در درمان سرطان، تحولات چشمگیری داشته است. یکی از این پیشرفتها، درمانهای ایمونوتراپی است که این امکان را به سیستم ایمنی بدن میدهد تا با سلولهای سرطانی مبارزه کند. علاوهبر این، فناوریهای پیشرفتهای مانند درمانهای هدفمند (targeted therapy) و ژندرمانی (gene therapy)، شانس درمان سرطان را بهطور قابلتوجهی افزایش داده است و به بهبود کیفیت زندگی بیماران سرطانی کمک زیادی کرده است.
تحقیقات در زمینه روشهای نوین درمانی، تشخیص زودهنگام و کاهش عوارض جانبی این بیماری، همچنان در حال گسترش است و چشماندازی امیدوارکننده برای آینده درمان سرطان به وجود آورده است.
سرطان یکی از مهمترین چالشهای جهانی است که سالانه، سلامتی میلیونها نفر را در سراسر جهان تحتتاثیر قرار میدهد. در ادامه، ۸ حقیقت کلیدی در مورد این بیماری آورده شده است که آگاهی از آنها میتواند گامی مؤثر در جهت پیشگیری و درمان سرطان باشد:
- سرطان پس از بیماریهای قلبی، دومین علت اصلی مرگومیر در جهان است؛ تقریبا ۱ مورد از هر ۶ مورد مرگ بر اثر این بیماری است.
- سرطان سینه، شایعترین نوع سرطان در زنان و سرطان ریه، شایعترین نوع سرطان در مردان است.
- یکسوم مرگهای ناشی از سرطان به عوامل قابل پیشگیری ازجمله استعمال دخانیات، چاقی، مصرف الکل، مصرف کم میوه و سبزیجات و نداشتن فعالیت بدنی مرتبط است.
- سرطان پانکراس، یکی از کشندهترین سرطانها است.
- بسیاری از سرطانهای شایع در صورت تشخیص زودهنگام، قابل درمان است.
- عفونتهای سرطانزا مانند هپاتیت و ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)، علت بروز حدود ۳۰ درصد از موارد سرطان در کشورهای کمدرآمد است.
- سرطان میتواند در هر سنی رخ دهد؛ اما بیشتر در افراد بالای ۵۰ سال دیده میشود.
- پیشرفتهای درمانی در سالهای اخیر، امید به زندگی بیماران مبتلا به سرطان را بهطور قابل توجهی افزایش داده است.
روز تولد امام سجاد
علی بن الحسین (ع) مشهور به «سجاد»، «زینالعابدین» و «سیدالساجدین»، فرزند امام حسین (ع) و امام چهارم شیعیان است. ایشان در ۵ شعبان سال ۳۸ هجری قمری متولد شدند. امام سجاد (ع) در محرم سال ۶۱ هجری قمری در جریان واقعه عاشورا در کربلا حضور داشتند؛ اما بهدلیل شدت بیماری در پیکار شرکت نکردند.
پس از شهادت امام حسین (ع) در روز عاشورا، مقام امامت به حضرت سجاد (ع) منتقل شد. بیماری و ضعف امام چهارم سبب شد که سپاهیان کوفی از به شهادت رساندن ایشان در روز عاشورا صرفنظر کنند. فردای روز عاشورا، کاروان اسرای کربلا (امام سجاد (ع)، بانوان و کودکان سپاه امام حسین (ع)) را بهسوی کوفه، شام، دمشق و مدینه حرکت دادند. امام زین العابدین (ع) از کوفه تا مدینه در شهرهای مختلف به فراخور موقعیت، خطبههایی بیان کردند تا مردم را نسبت به ظلمی که بر اهلبیت پیامبر روا داشتهاند، آگاه و امویان را رسوا کنند.
حضرت سجاد (ع) حدود ۳۵ سال امامت شیعیان را بر عهده داشتند. پس از واقعه کربلا، خفقان، سرکوب و ستم بنیامیه، شیعیان را در سختترین اوضاع قرار داده بود؛ اما امام سجاد (ع) با درایت توانستند رسالت عاشورا را تکمیل کنند و مذهب شیعه را از خطر نابودی نجات دهند. قیام توابین و قیام مختار از حوادث مهم دوران امامت ایشان محسوب میشود.
در دوران امامت حضرت سجاد (ع)، فساد سیاسی، اخلاقی و اجتماعی بر جامعه غلبه کرده بود؛ ازاینرو، ایشان در این احوال، دعا را بهعنوان سلاحی کارآمد برای هدایت مردم انتخاب کردند. کتاب «صحیفه سجادیه» مشتمل بر ۵۴ دعا، یادگاری مکتوب از امام چهارم شیعیان است؛ آموزش معارف اخلاقی و اسلامی، سیاست اسلامی، اثبات حقانیت و مظلومیت شیعه و اهلبیت، انتقاد به ظلم و سفارش به توحید، ازجمله مفاهیم ارزشمندی است که ایشان در قالب دعا در این کتاب گنجاندهاند.
امام زینالعابدین (ع) در ۵۷ سالگی (۱۲ محرم سال ۹۵ هجری قمری) بهدست ولید بن عبدالملک مسموم شدند و به شهادت رسیدند. پیکر مطهر ایشان در شهر مدینه (قبرستان بقیع) به خاک سپرده شده است. سهشنبه، ۱۶ بهمن ماه ۱۴۰۳ (مصادف با ۵ شعبان سال ۱۴۴۶ هجری قمری) همزمان با میلاد حضرت سجاد (ع)، روز صحیفه سجادیه نیز نامگذاری شده است.
منبع عکس: shabestan.news. عکاس: نامشخص
روز سوپ خانگی
سهشنبه، ۱۶ بهمن ماه ۱۴۰۳ (۴ فوریه سال ۲۰۲۵) به نام روز ملی سوپ خانگی (National Homemade Soup Day) نامگذاری شده است. سوپ یکی از محبوبترین پیشغذاها یا حتی غذاها در جهان است؛ ازاینرو، انتخاب روز ۴ فوریه بهعنوان روز ملی سوپ، مجالی برای یادآوری لحظات شاد و آرامی است که از پختن و خوردن یک کاسه سوپ خانگی خوشمزه تجربه کردهایم.
پخت سوپ در قرن ۱۸ میلادی در اروپا و روسیه رواج پیدا کرد و بعدها به سراسر جهان منتقل شد. طعم عالی، تنوع بسیار زیاد و هماهنگی با ذائقه انسان از دلایل محبوبیت انواع مختلف سوپ در سراسر جهان است. اغلب افراد ترجیح میدهند پیش از سرو غذای اصلی، مقداری
سوپ میل کنند. خوردن یک کاسه سوپ داغ در فصل زمستان برای بیشتر افراد، دلچسب است.
سوپ انواع مختلفی دارد و بسیار اشتهاآور است. سوپ میتواند رقیق یا غلیظ و میکسشده یا بافتدار باشد؛ همه اینها به سلیقه افراد بستگی دارد. در روز ملی سوپ با استفاده از مواد اولیه تازه و باکیفیت و چاشنی خلاقیت و عشق به آشپزی، سوپ خانگی بپزید و اعضای خانواده را غافلگیر کنید.
نکاتی برای تهیه سوپ خانگی:
- در تهیه سوپ از آب (عصاره) مرغ، گوشت و سبزیجات استفاده کنید.
- ابتدا ادویه، سیر، پیاز، هویج، کرفس و... را با کره یا روغن کمی تفت دهید.
- در پخت سوپ عجله نکنید و اجازه دهید بهآرامی بجوشد تا طعمهای قویتری ایجاد شود.
- از سبزیجات تازه، ادویههای متنوع و کمی سرکه یا آبلیمو برای خوشطعم شدن سوپ بهره ببرید.
- میتوانید با اضافه کردن نان تست ترد، پنیر خامهای، ورمیشل یا نودل، تکههای گوشت، مرغ یا سبزیجات، بافت غلیظی به سوپ بدهید.
منبع عکس: lowcountryfoodphotography.com. عکاس: نامشخص
دیدگاه شما چیست؟