چهارشنبه، پانزدهم اسفندماه ۱۴۰۳، برابر با سه رویداد روز درختکاری، روز آموزش همگانی حفظ محیطزیست و روز پفک پنیری است. در ادامه، این سه رویداد را معرفی میکنیم.
مناسبتهای ۱۵ اسفندماه ۱۴۰۳:
روز درخت کاری
روز پانزدهم اسفندماه در ایران، روز درختکاری و آغاز هفته منابع طبیعی است. پیشینه نامگذاری روزی در سال به نام درختکاری، به کشور آمریکا بازمیگردد و برای نخستین بار، روز ۱۰ آوریل سال ۱۸۷۲ میلادی را بهعنوان روز درختکاری در این کشور انتخاب کردند؛ بهاینترتیب، با استقبال بالای مردم، در این روز بیشاز ۱ میلیون نهال در آمریکا کاشته شد. بهتدریج، دیگر کشورهای جهان ازجمله ایران نیز روزی را برای پاسداشت محیطزیست، منابع طبیعی و درختان، به نام روز درختکاری در تقویم رسمی خود ثبت کردند.
درخت از مفیدترین جانداران زمین است که نقشی مؤثر در تصفیه آلودگی هوا و تأمین نیازهای مختلف انسانها دارد. سالانه حجم زیادی از دیاکسیدکربن موجود در کره زمین توسط درختان جذب و به هوای پاک تبدیل میشود؛ ازطرفی، درختان بخشی از نیاز روزمره انسانها را به انواع مواد غذایی مانند میوه و خشکبار تأمین میکنند.
از درختان در صنایع مختلف استفادههای بسیاری میشود و در ساخت برخی از اشیا و لوازم مصرفی در محیط کار و خانهها، محصولی جایگزین مصنوعات چوبی نخواهد شد. باوجود مزایای گسترده درخت برای انسان، متأسفانه طی سالهای طولانی، آسیبهای بسیاری به منابع ارزشمند طبیعی و درختان در جنگلها و نقاط مختلف زمین، وارد شده است.
نامگذاری ۱ روز در تقویم به نام درختکاری، اهمیت درختان را در زندگی انسانها به همه گوشزد میکند و یادآور این مطلب است که بدون درختان، زندگی ما انسانها مخاطرات زیادی در پی خواهد داشت. شاید تصور سختیها و مشکلاتی که با نبود درخت در زندگی انسان به وجود میآید، چندان ساده نباشد؛ اما با حذف درخت از زمین، چرخه حیات همه موجودات زنده، رو به نابودی خواهد رفت.
طی سالهای اخیر، افراد بسیاری برای کاشت نهال در روز درختکاری پیشقدم میشوند. کاشت نهال در روز درختکاری، حرکتی شایسته برای کمک به کیفیت زندگی انسانها در آینده است. برای کاشت نهال در این روز، توجه به برخی نکات مانند انتخاب نهال مناسب اقلیم منطقه کاشت، انتخاب خاک و محل مناسب و کاشت اصولی آن، ضروری است.
روز آموزش همگانی حفظ محیطزیست
باتوجهبه اهمیت حفاظت از منابع طبیعی و همچنین تلاش برای بازسازی و احیای منابع تجدیدپذیر بهدست انسانها، روز درختکاری در ۱۵ اسفند در تقویم ایران، روز «آموزش همگانی حفظ محیطزیست» نیز نام گرفته است. بحران نابودی محیطزیست در ایران در سالهای اخیر، خطری جدی برای تهدید امنیت زندگی همه افراد جامعه است. بخش قابلتوجهی از چالشهای محیطزیستی در ایران، ناشی از نبود آگاهیهای لازم و همچنین ضعف فرهنگی انسانها در ارتباط با طبیعت است.
نامگذاری دوباره روز درختکاری در تقویم به روز آموزش همگانی محیطزیست، بهانهای است برای پاسداشت طبیعت و توجه بیشتر افراد جامعه به آن و همچنین فرهنگسازی برای حفاظت از منابع ارزشمند طبیعی. در این راستا، نهادهای دولتی و خصوصی، برای تقویت فرهنگ درست استفاده از منابع طبیعی و همچنین آموزش همگانی برای بهرهبرداری اصولی از این منابع، تلاشهای بسیاری میکنند.
انتخاب روز آموزش همگانی حفظ محیطزیست در تقویم ایران در ۱۵ اسفندماه، دومین گامی است که پساز انتخاب روز «زمین پاک»، جهت حفاظت از محیط زندگی موجودات زنده، برداشته شد. این مناسبت برای دغدغهمندکردن همه افراد جامعه، جهت تغییر عادتهای روزمره و نادرست در استفاده از منابع طبیعی، بهانه خوبی است؛ بدیهی است که برداشتن هر گام توسط تکتک افراد جامعه، هرچند کوچک، به فرهنگسازی عمومی برای حفاظت از محیطزیست کمک خواهد کرد.
روز پفک پنیری
پانزدهم اسفند (۵ مارس) روز ملی پفک پنیری شناخته میشود. این میانوعده نارنجیرنگ خوراکی ترد و خوشمزهای است که طرفداران بسیاری دارد و معمولا در اغلب دورهمیهای دوستانه و خانوادگی خورده میشود. امروزه، پفکها را در شکلها و طعمهای متنوعی تولید میکنند؛ اما همچنان محبوبترین طعم پفک در دنیا، طعم پنیری است.
مخترع پفک پنیری مشخص نیست. اطلاعات دقیقی نیز درباره تاریخ پیدایش این خوراکی خوشمزه وجود ندارد؛ اما بسیاری از تاریخنگاران، ادوارد ویلسون (Edward Wilson) و کلارنس جی. شوبک (Clarence J. Schwebke) را از اولین سازندگان این خوراکی میدانند. این افراد در شرکت فلاکال (Flakall) در آمریکا فعالیت میکردند.
شرکت فلاکال، که در اصل تولیدکننده غذای حیوانات بود، نوعی پفک پنیری به نام کورن کرلز (Korn Kurls) را تولید کرد و برای آن درخواست ثبت اختراع داد؛ اما چند سال بعد، این محصول را شرکتی به نام آدامز کورپوریشن (Adams Corporation) بهصورت تجاری عرضه کرد.
برای جشن گرفتن روز پفک پنیری به برنامهریزی خاصی نیازی نیست؛ کافی است چند مدل مختلف از این پفک دوستداشتنی را بخرید و دورهمی سادهای ترتیب دهید تا با دوستان یا خانواده خود، طعمهای آنها را مقایسه کنید؛ همچنین درباره بهترین و محبوبترین این خوراکی گفتوگو کنید و لحظاتی خوش و خاطرهانگیز را رقم بزنید.
منبع عکس: وبسایت Pixabay. عکاس: Public Domain Pictures
دیدگاه شما چیست؟