غذا و نوشیدنی
  • 6 شهریور 1404

خاچاپوری مشهورترین غذای گرجستان است که هم به‌عنوان غذایی خیابانی شناخته می‌شود، هم در رستوران‌ها محبوب است. این غذا، نوعی پیتزای گیاهی است که در ادامه، آن را به شما معرفی خواهیم کرد.

خاچاپوری (Khachapuri) نان سنتی گرجی است که وسط آن با پنیر، تخم‌مرغ و مواد دیگر پر می‌شود. اهمیت این غذا در گرجستان بسیار زیاد است؛ به‌طوری که دانشکده اقتصاد دانشگاه دولتی تفلیس پیشنهاد داد از قیمت خاچاپوری به‌عنوان معیار سنجش تورم در گرجستان استفاده شود! این غذا جزو میراث فرهنگی ناملموس گرجستان نیز به شمار می‌رود و حتی روز ۲۷ فوریه با نام روز ملی خاچاپوری جشن گرفته می‌‌شود.

خاچاپوری قدمتی طولانی در گرجستان دارد؛ اما تاریخچه دقیق این غذا مشخص نیست. برخی این غذا را به قرن ۱۲ و دوره رنسانس در گرجستان نسبت می‌دهند؛ برخی نیز اعتقاد دارند این غذا توسط سربازان رومی در قرن ۱۶ به گرجستان آورده شده است. اگر می‌خواهید بیشتر درباره خاچاپوری بدانید، در این مطلب از مجله گردشگری بوکینگ با ما همراه باشید.

برای همسفر شدن با تور گرجستان کافیست از طریق سایت ما اقدام به خرید کنید.

درباره خاچاپوری بیشتر بدانید:

درباره خاچاپوری

خاچاپوری در زبان گرجی از دو لغت خاچو (Khacho) به معنای پنیر و پوری (Puri) به معنی نان تشکیل شده است؛ بنابراین، خاچاپوری به معنی «نان پنیری» است. این غذا نوعی نان سنتی و پف‌دار است که وسط آن با تخم‌مرغ و پنیر پر‌ می‌شود؛ البته، در شهرهای مختلف ممکن است مواد دیگری مثل سیب‌زمینی و سبزیجات نیز داشته باشد. خاچاپوری اغلب به‌صورت پیتزایی شبیه قایق است؛ اما خمیر آن‌ ممکن است به شکل‌های دیگری هم برش بخورد.

خاچاپوری به‌غیر از گرجستان در کشورهای روسیه و ارمنستان نیز پخته می‌شود. این غذا برای هر سه وعده صبحانه، ناهار و شام مناسب است؛ همچنین، گاهی در کنار سالاد، سوپ سبک یا برخی از غذاهای گرجی مثل خورشت چاخوخبیلی (Chakhokhbili) و خورشت مرغ و سبزیجات سرو می‌شود. یکی دیگر از نکات مهم درباره سرو خاچاپوری این است که باید داغ باشد؛ زیرا اگر خاچاپوری سرد شود، پنیرش طعم تلخی پیدا می‌کند.

خاچاپوری. منبع عکس: وبسایت Themintytomato.Com. عکاس: نامشخص

منبع عکس: وبسایت Themintytomato.Com. عکاس: نامشخص

انواع خاچاپوری

خاچاپوری در نواحی مختلف به شیوه‌های متفاوتی پخته می‌شود؛ بنابراین، هر ناحیه خاچاپوری مخصوص خودش را دارد. در ادامه، انواع خاچاپوری‌ را به شما معرفی می‌کنیم:

ایمرتی (Imereti)

ایمرتی پرجمعیت‌ترین استان‌ گرجستان است که در بخش غربی این کشور قرار گرفته است. این ناحیه معروف‌ترین و ساده‌ترین نوع خاچاپوری را دارد. خاچاپوری ایمرتی، خمیرمایه‌ای است که داخل آن با پنیر مخصوص ایمرتی پر می‌شود.

خاچاپوری ایمرتی. منبع عکس: وبسایت Nofrillskitchen.Com. عکاس: نامشخص

خاچاپوری ایمرتی. منبع عکس: وبسایت Nofrillskitchen.Com. عکاس: نامشخص

آچارا (Achara)

آچارا منطقه‌ای در جنوب غربی گرجستان است که در ساحل دریای سیاه قرار دارد. خاچاپوری این ناحیه، خمیری به‌شکل قایق دارد که وسط آن با پنیر، کره و زرده تخم‌مرغ پر می‌شود. بهترین نواحی برای خوردن خاچاپوری آچارا، خود ناحیه آچارا و تفلیس است؛ زیرا طرز تهیه این نوع خاچاپوری دشوار است.

خاچاپوری آچارا. منبع عکس: وبسایت Polinachesnakova.Com. عکاس: نامشخص

خاچاپوری آچارا. منبع عکس: وبسایت Polinachesnakova.Com. عکاس: نامشخص

مینگرلیا (Mingrelia)

مینگرلیا شهری تاریخی در غرب گرجستان است که خاچاپوری‌های آن شبیه ناحیه ایمرتی است؛ اما دو تفاوت مهم با آن دارد. خاچاپوری مینگرلیا پنیر بیشتری دارد و در ترکیبات آن از پنیر سولگونی (Sulguni)، که نوعی پنیر آب‌شور گرجستانی است، استفاده می‌شود.

خاچاپوری مینگرلیا. منبع عکس: وبسایت Saveur.Com. عکاس: نامشخص

خاچاپوری مینگرلیا. منبع عکس: وبسایت Saveur.Com. عکاس: نامشخص

آچما (Achma)

خاچاپوری آچما متعلق به ناحیه آبخازیا (Abkhazia) قفقاز جنوبی است؛ این ناحیه جمهوری خودمختاری است که تا حدی به رسمیت شناخته شده است. آچما با دیگر انواع خاچاپوری تفاوت‌های زیادی دارد؛ زیرا چندین لایه دارد و شبیه یک لازانیای بدون گوشت است که با پنیر پر می‌شود. خاچاپوری آچما در غرب گرجستان محبوب است و در شرق گرجستان نیز در ناحیه تفلیس محبوبیت دارد.

خاچاپوری آچما. منبع عکس: وبسایت.Shutterstock.Com  عکاس: Vkuslandia

خاچاپوری آچما. منبع عکس: وبسایت.Shutterstock.Com  عکاس: Vkuslandia

گوریا (Guria)

گوریا یکی از استان‌های غربی گرجستان است. خاچاپوری‌های این ناحیه شبیه کالزونه (Calzone) است، شکل هلالی دارد و داخل آن با پنیر و تخم‌مرغ آب‌پز پر می‌شود. در ناحیه گوریا، خاچاپوری را برای روز کریسمس می‌پزند.

خاچاپوری گوریا. منبع عکس: وبسایت Tasteatlas.Com. عکاس: نامشخص

خاچاپوری گوریا. منبع عکس: وبسایت Tasteatlas.Com. عکاس: نامشخص

اوستیا (Ossetia)

اوستیا ناحیه‌ای در منطقه کوهستانی بین خاک روسیه و گرجستان است که به دو بخش اوستیای شمالی و جنوبی تقسیم می‌شود. اوستیای جنوبی در خاک گرجستان قرار دارد و به خاچاپوری این ناحیه، خابیزگینی (Khabizgini) می‌گویند. خابیزگینی به‌جز پنیر، سیب‌زمینی هم دارد و در ترکیبات آن، کلم و سبزیجات برگی نیز به کار می‌رود. خابیزگینی در ناحیه کازبگی (Kazbegi) و کارتلی (Kartli) رایج است.

خاچاپوری اوستیا. منبع عکس: وبسایت Shutterstock.Com. عکاس: نامشخص

خاچاپوری اوستیا. منبع عکس: وبسایت Shutterstock.Com. عکاس: نامشخص

سامتسخه-جاواختی (Samtskhe-Javakheti)

سامتسخه-جاواختی استانی در گرجستان است که ساکنان آن گرجی‌، ارمنی‌ و روس‌ هستند. خاچاپوری این ناحیه خمیر خاصی دارد و به‌ندرت در مناطق دیگر گرجستان یافت‌ می‌شود. خمیر خاچاپوری سامتسخه-جاواختی، حالتی پفکی دارد و با چربی گوشت خوک پخته می‌شود. 

خاچاپوری سامتسخه-جاواختی. منبع عکس: وبسایت Tasteatlas.Com. عکاس: نامشخص

خاچاپوری سامتسخه-جاواختی. منبع عکس: وبسایت Tasteatlas.Com. عکاس: نامشخص

سوانتی (Svaneti)

سوانتی منطقه‌ای کوهستانی و باستانی در شمال غرب گرجستان است. خاچاپوری‌های این ناحیه با پنیر، سیب‌زمینی، پیازچه و شاهدانه پر می‌شوند؛ در پخت این غذا از آرد ارزن نیز استفاده می‌شود.

خاچاپوری سوانتی . منبع عکس: وبسایت Shutterstock.Com. عکاس: نامشخص

خاچاپوری سوانتی . منبع عکس: وبسایت Shutterstock.Com. عکاس: نامشخص

مخلوانا (Mkhlovana)

مخلوانا نوعی خاچاپوری است که بیشتر در نواحی کوهستانی شرق گرجستان طرفدار دارد. مخلوانا بسیار شبیه خاچاپوری ایمرتی است؛ با این تفاوت که به‌جز پنیر، برگ چغندر هم دارد.

خاچاپوری مخلوانا. منبع عکس: وبسایت Georgianjournal.Ge. عکاس: نامشخص

خاچاپوری مخلوانا. منبع عکس: وبسایت Georgianjournal.Ge. عکاس: نامشخص

مواد لازم برای تهیه خاچاپوری

مواد لازم برای خمیر خاچاپوری

  • نمک
  • خمیرمایه
  • شکر
  • آرد
  • شیر
  • روغن

مواد لازم برای داخل خاچاپوری

  • پنیر خامه‌ای
  • پنیر موزارلا
  • پنیر صبحانه
  • کره
  • تخم‌مرغ

خاچاپوری تخم مرغ. منبع عکس: وبسایت Lenaskitchenblog.Com. عکاس: نامشخص

منبع عکس: وبسایت Lenaskitchenblog.Com. عکاس: نامشخص

طرز تهیه خاچاپوری

طرز تهیه خمیر خاچاپوری

  • آرد، نمک، شکر و خمیرمایه را در ظرفی بزرگ یا مخلوط‌کن بریزید و به‌خوبی با هم ترکیب کنید.
  • آب و شیر را کمی گرم و به ترکیب آرد اضافه کنید.
  • همه مواد را به‌خوبی ورز دهید تا حالت خمیری پیدا کند. روغن را هم حین ورز دادن به خمیر اضافه کنید.
  • کاسه‌ای بزرگ را با روغن چرب کنید و خمیر را داخل آن بریزید. روی کاسه سلفون بکشید و آن را یک ساعت در محیطی گرم بگذارید تا خمیر استراحت کند.
  • تخته‌ای بردارید و مقداری آرد روی آن بریزید؛ سپس خمیر را روی تخته بگذارید، ورز دهید و به‌شکل لوزی‌ برش بزنید.
  • دو سمت لوزی‌ها را کمی به‌سمت داخل بچرخانید تا خمیر قایقی‌شکل شود.
  • ترکیب پنیرها را در شکاف بین خمیر بریزید.
  • با برس، مقداری تخم‌مرغ روی خمیر بمالید.
  • فر را با دمای ۲۰۰ درجه سانتی‌گراد گرم کنید و خمیر را به‌مدت ۱۵ دقیقه داخل آن بگذارید تا طلایی‌رنگ شود.
  • سطح خمیر را کمی گود کنید تا بتوانید مواد داخلی (تخم‌مرغ، سبزیجات، کره و...) را در آن بریزید. سپس، خمیر را برای آخرین بار ۵ تا ۶ دقیقه در فر قرار دهید.

طرز تهیه مواد میانی خاچاپوری

  • پنیر خامه‌ای، پنیر صبحانه و پنیر موزارلا را با هم ترکیب کنید؛ می‌توانید از پنیر پیتزا هم استفاده کنید.
  • ترکیب پنیری را داخل شکاف میانی خاچاپوری‌ بریزید.
  • بعد از اینکه خمیر و پنیر در فر به خوبی پخته شد، خاچاپوری را از فر خارج کنید و یک تخم‌‌مرغ روی آن بشکنید.
  • چند تکه کره را برش دهید و روی پنیر‌ها بریزید.
  • خاچاپوری‌ها را در فر بگذراید تا سفیده تخم‌مرغ خودش را بگیرد؛ البته نباید کامل سفت شود. پیتزای گرجی شما آماده است.

طرز تهیه خاچاپوری. منبع عکس: وبسایت Breadtopia.Com. عکاس: نامشخص

منبع عکس: وبسایت Breadtopia.Com. عکاس: نامشخص

در تفلیس کجا خاچاپوری بخوریم؟

در بسیاری از رستوران‌ها و دکه‌های خیابانی تفلیس، خاچاپوری به روش‌های مختلف سرو می‌شود که هرکدام نیز طرفداران خود را دارد. از میان رستوران‌های تفلیس که خاچاپوری را در منو خود سرو می‌کنند، می‌توان رستوران باوهاوس (Bauhaus)، رستوران آمرا (Amra)، رستوران ساخاچاپور (Sakhachapure) و رستوران فونیکولار (Funicular) را نام برد.

اگر برای سفر به تفلیس نیازمند خرید بلیط هواپیما تفلیس هستید همین الان از سایت بوکینگ اقدام کنید.

سوالات متداول

خاچاپوری غذای معروف کدام کشور است؟

خاچاپوری معروف‌ترین غذای گرجستان است؛ اما در کشورهای روسیه و ارمنستان نیز پخته می‌شود.

برای تهیه خاچاپوری به چه موادی نیاز است؟

برای تهیه خمیر خاچاپوری به نمک، خمیرمایه، شکر، آرد، شیر و روغن نیاز دارید. برای تهیه مواد داخل خاچاپوری نیز باید از پنیر خامه‌ای، پنیر موزارلا، پنیر صبحانه، کره و تخم‌مرغ استفاده کنید.

خاچاپوری با چه مواد میانی سرو می شود؟

اغلب مواد میانی خاچاپوری شامل پنیر، کره و تخم‌مرغ است؛ اما در برخی نواحی از سیب‌زمینی و سبزیجات دیگر هم استفاده می‌کنند.

مطالب پر بازدید

زیباترین ایستگاه های قطار اروپا

برخی از ایستگاه‌های قطار اروپا علاوه بر مراکز حمل‌ونقل، به عنوان جاذبه‌های گردشگری و مراکز فرهنگی هم شناخته می‌شوند. در این مطلب با تعدادی از زیباترین ایستگاه‌های قطار اروپا آشنا خواهید شد.

17 بهمن 1403

بهترین جنگل های شمالی ایران

جنگل‌های شمال ایران با پوشش گیاهی متراکم، درختان سرسبز و منظره‌های چشم‌نواز، زیباترین جلوه‌های طبیعی کشور به شمار می‌آیند. این جنگل‌ها با آ‌ب‌و‌هوای معتدل و طبیعت بکر، هرساله گردشگران زیادی را به خود جذب می‌کنند.

27 بهمن 1403

در آنکارا کجا غذای خیابانی بخوریم؟

آنکارا، پایتخت زیبا و پرجنب‌وجوش ترکیه، با غذاهای خیابانی متنوع و لذیذی که دارد، بهترین مکان برای چشیدن طعم غذاهای اصیل ترکی محسوب می‌شود. در این مطلب با بهترین رستوران‌ها و غذاهای خیابانی آنکارا آشنا خواهید شد.

30 فروردین 1404

گران ترین مقاصد سفر جهان

سفر به گران ترین مقاصد جهان، تجربه‌ای لوکس و فراموش‌نشدنی را برای اغلب مسافران رقم می‌زند. در چنین سفری گردشگران می‌توانند بدون دغدغه در تفریحاتی لاکچری شرکت و در بهترین هتل های دنیا اقامت کنند.

17 بهمن 1403

دیدگاه شما چیست؟