اخبار داخلی

۱۵ اسفند روز ملی دریاچه ارومیه

  • 23 اسفند 1403

دریاچه ارومیه، ششمین دریاچه بزرگ دنیا و بزرگترین دریاچه آب شور خاورمیانه است. ۱۵ اسفند در تقویم رسمی کشور ایران به نام روز ملی دریاچه ارومیه ثبت شده است.

به جهت اهمیت حفظ و احیا دریاچه ارومیه ، ۱۵ اسفند در تقویم رسمی کشور به نام روز ملی دریاچه ارومیه ثبت شده است. دریاچه ارومیه بزرگترین دریاچه داخلی ایران در شمال غرب کشور و میان دو استان آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی قرار گرفته است. این دریاچه همچنین بزرگترین دریاچه آب شور در خاورمیانه است. دریاچه اورمیه از نظر میزان شوری آب ، پس از بحر المیت (Dead Sea)، دومین دریاچه شور جهان نام گرفته است.

دریاچه ارومیه تنها یک دریاچه نیست، بلکه بخشی از هویت و فرهنگ ما است. احیای آن، احیای زندگی و امید در منطقه است که با همت و تلاش، این نگین فیروزه‌ای را می‌توانیم دوباره زنده کنیم و به نسل‌های آینده هدیه دهیم.

دریاچه ارومیه در حالت پر آبی. منبع عکس وب سایت Iran Press. عکاس نامشخص

منبع عکس: وب‌سایت Iran Press. عکاس: نامشخص

مهدی صاغی، دانشجوی دکترا در یادداشتی به مناسبت روز ملی دریاچه ارومیه نوشت:

روز ملی دریاچه ارومیه، یادآور بحرانی است که حیات این نگین فیروزه‌ای شمال‌غرب کشور را تهدید می‌کند. روزگاری دریاچه ارومیه با وسعت و زیبایی خود، مأمن پرندگان مهاجر و منبع رونق و توسعه برای منطقه بود، اما امروز با کاهش شدید آب و خشک شدن بخش وسیعی از آن، به نمادی از بی‌توجهی و سوءمدیریت تبدیل شده است.

خشک شدن دریاچه ارومیه تنها یک فاجعه زیست‌محیطی نیست، بلکه پیامدهای ناگوار اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و حتی امنیتی نیز به دنبال دارد. افزایش ریزگردها، نابودی کشاورزی، مهاجرت اجباری و تهدید سلامت مردم، تنها بخشی از مشکلاتی است که به تدریج دامن‌گیر منطقه می‌شود.

دلایل این بحران، پیچیده و چندوجهی است. توسعه کشاورزی و افزایش سطح زیرکشت، حفر چاه‌های غیرمجاز و برداشت بی‌رویه آب از منابع زیرزمینی، تغییرات اقلیمی و کاهش بارندگی، جلوگیری از چرخش آب با احداث پل و افزایش تبخیر آب، سدسازی‌های غیراصولی و عدم مدیریت صحیح منابع آب، همگی در بروز این فاجعه نقش داشته‌اند.

خوشبختانه در سال‌های اخیر، تلاش‌هایی برای احیای دریاچه ارومیه صورت گرفته است. تشکیل ستاد احیای دریاچه ارومیه و اجرای طرح‌های انتقال آب از سد کانی‌سیب، اختصاص حقابه از برخی سدها و اجرای طرح‌های کشاورزی پایدار گام‌های مثبتی در این راستا بوده‌اند. با این حال، هنوز راه درازی در پیش است و چالش‌های بسیاری وجود دارد.

برای احیای کامل دریاچه ارومیه، نیازمند یک عزم ملی و همکاری همه‌جانبه هستیم. دولت، مجلس، سازمان‌های مردم‌نهاد، کشاورزان و مردم عادی، همگی باید در این مسیر سهیم باشند. باید با توسعه اشتغال جایگزین، تغییر الگوهای مصرف آب، ترویج روش‌های آبیاری نوین، جلوگیری از برداشت‌های غیرمجاز و حفاظت از منابع آب، به احیای این دریاچه کمک کنیم.

مطالب پر بازدید

بهترین لوکیشن های عکاسی در تفلیس

تفلیس، پایتخت گرجستان، شهری است که تاریخ چندهزارساله را با زندگی مدرن ترکیب کرده است. این شهر با کوچه‌های سنگ‌فرش‌شده، کلیساهای تاریخی و منظره‌های دیدنی، هر گردشگری را شیفته خود می‌کند.

16 دی 1404

تفریحات رایگان پوکت

پوکت تنها مقصدی لوکس و پرهزینه نیست؛ این جزیره پرجنب‌وجوش سرشار از تفریحات رایگانی است که می‌توانند تجربه‌ای فراموش‌نشدنی و کم‌هزینه را برای شما رقم بزند.

14 دی 1404

حقایقی درباره ماسک طلایی توت عنخ آمون؛ ارزشمندترین اثر باستانی در جهان

ماسک طلایی توت عنخ آمون، با هزاران قطعه سنگ نیمه‌قیمتی و نمادهای مقدس حک‌شده‌ روی آن، ارزشمندترین اثر باستانی جهان است و پس از ۳ هزار سال همچنان شکوه هنر و باورهای مصریان را آشکار می‌کند.

13 دی 1404

لوکیشن های عکاسی در وان

وان ده‌ها مکان جذاب برای عکاسی کردن دارد که نباید از آن‌ها غافل شد. لوکیشن‌های عکاسی در وان را پیش از سفر کشف کنید و سفری بی‌دغدغه داشته باشید.

12 دی 1404

دیدگاه شما چیست؟